Försäkringskasse-harang

De är ju f-n inte kloka på f-kassan. Deltidssjukskrivningen som jag påbörjade i december i slutet av min graviditet blev inte färdigbehandlad av f-kassan förrän i april efter det att Ella fötts. Då fick jag veta att "Graviditet är ingen sjukdom" - tydligen gäller generella regler för gravida, för här hade ingen individuell prövning gjorts. Jag och mina symptom var inte nämnt med ett enda ord i avslagsbeslutet utan man talade om gravida som ett kollektiv och berörde över huvud taget inte begränsning av arbetsförmågan (som ju egentligen är grunden för utbetalning av sjukpenning enligt relevanta lagrum). De hade t om lagt till "den som inte kan fortsätta arbeta p g a graviditet har rätt att bli omplacerad till andra arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare". För det första - det var inte pga graviditeten som jag inte kunde arbeta, det var symptomen och smärtorna som begränsade min arbetsförmåga. För det andra - beslutet kom flera veckor efter mitt barn fötts.

Alltså - de långa handläggningstiderna hos f-kassan innebär att man måste fortsätta arbeta tills beslutet om sjukpenning kommer, och fortsätter jag att arbeta - ja, då är jag ju inte ens berättigad att söka sjukpenning(!!)

Jag - mitt lilla pucko - satte mig ner för att skriva begäran om omprövning och kollade upp tillämpliga lagrum, bifogade utdrag ur min specialistläkares journalanteckningar och om hur denne själv vid flera tillfällen (och utan framgång) jagat f-kassan i mitt ärende för att förhöra sig om vad som saknades i hans sjukintyg och vad mina symptom innebar. I det nya avslaget står fortfarande ingenting om mina symptom, utan exakt samma saker som stod i det första avslaget - "graviditet är ingen sjukdom.....omplacering hos arbetsgivaren" m m. Jag kan inte fatta att det ska ta 7 veckor att handlägga en omprövningsbegäran, när det bara var att trycka Ctrl+C och Ctrl+V i MS Word (alltså, kopiera och klista in) från det första avslagsbeslutet. Jag har testat och för mig tog detta 20 sekunder.

Tänk att man betalar flera tusen kronor per person och månad till pensions- och sjukförsäkringssystemet (varav mycket av detta går till f-kassan) och ändå faller inte försäkringen ut när man är kvalificerad att få den - vilket annat försäkringsbolag skulle kunna neka till utbetalningar utan hänvisning till lagrum eller ngn annan motivering, och ändå förvänta sig att man fortsätter att betala in de skyhöga premierna....för man kan ju inte byta sjukförsäkringsbolag heller.

...och besvärsinstanserna är ju också lite märkliga - när man överklagar beslutet hos f-kassan bahndlas detta av f-kassan själva. Och när jag nu går vidare till nästa instans - länsrätten - ja, då ska detta överklagande/besvär in till.....f-kassan(!!!)

 

...och vart f-n är Murphy Brown-boxen jag beställde förra måndagen?! Den skulle ha levererats i slutet av förra veckan men har ännu inte kommit! Kan det verkligen vara meningen att jag ska behöva hantera f-kassans dj-la fasoner samt även tvingas vistas utomhus bland mygg, spindlar, getingar och surströmmingsstank denna sommar istället för att mysa varm och trygg i tv-soffan?!!!! Äh, den kommer nog snart - brevbäraren måste ha glömt den och har säkert varit förbi med den nu...jag går och kollar igen(!)

Sorry - inga länkar idag. Jag är för arg - dj-la f-kassan! Dj-la Murpy Brown! Jag ska försöka återkomma senare i eftermiddag/kväll när mina höga adrenalin-nivåer lagt sig lite ;-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0