Jump the shark

En av mina bästa kompisar, och den jag umgås överlägset mest med, är fyrkantig och tvådimensionell. Jag tror hon är från storbritannien för hon heter Phillips och talar huvudsakligen engelska. Hon är lojal och pålitlig och finns alltid där när jag behöver henne, men i motsats till mina tredimensionella vänner, har hon vid flera tillfällen gjort mig besviken. Hur bra en tv-serie än är händer det nämligen att den gör en besviken.

Det kommer ofta till en viss punkt i en tv-serie när den liksom ballar ur och det inte längre känns kul att kolla på den. Det kallas "Jump the shark" - precis som en hajfena är serien bra i början och blir hela tiden allt roligare att se på ända tills den överlever sig själv och kommer till en punkt där allt bara faller ihop. Typexemplet på detta är naturligtvis i Dallas när Bobby Ewing dött, och ett år senare kommer ut ur duschen en morgon och det visar sig att Pam drömt hela det sista året i serien(!!!!). Min favoritserie i början av 90-talet - Melrose Place - "jumpade" när Kimberly (Marcia Cross) dog i en bilolycka men kom senare tillbaka från döden (det visade sig att hon bara fejkat sin död.) Efter detta gick det bara utför och botten nåddes när Jane och Sydney mördade Janes våldtäktsman, vilken senare återuppstod från de döda och började terrorisera dem.

Sex and the city anser jag inte ha "jumpat" alls, men några anser den ha "jumpat" när Miranda blev gravid.....eller när Big gjorde slut med Carrie och gifte sig....eller när Carrie slutade röka enbart för att någon hårig och humorlös möbeltillverkare (Aidan) ville det(!!) Serien som kanske har "jumpat" flest gånger är dock Days of our lives - en B-såpa som visas på dagtid på trean. Denna serie är en riktig långkörare som började visas i USA redan 1965 och det i särklass största jumpet måste ju ha varit när Marlena blev besatt av en demon och började snurra på huvudet och skrika svordomar och obsceniteter med en mansröst. Ett annat lågvattenmärke var när Stefano använde en high-tech-superhemlig frysningsstråle och lyckades frysa tiden för samtliga invånare i staden Salem (där serien utspelar sig).

Gå in på www.jumptheshark.com och kolla när din favoritserie anses ha jumpat. Här finns även kategorier som "same character, different actor" där man byter skådespelare på en viss rollfigur (även här kan väl Days of our lives sägas vara värst - de har nämligen gjort tvärtom. Han som spelar rollfiguren Roman Brady har nämligen spelat en annan roll i samma serie förut), "new kid in town" där producenterna slänger in en ny rollfigur när tittarsiffrorna dalar (blir sällan lyckat) och "they did it" när två rollfigurer äntligen får ihop det efter att ha suktat efter varandra hur länge som helst. Ofta brukar dock detta innebära att serien jumpar i samma veva.

Vad finns det fler för intressanta "jump"?


Kommentarer
Postat av: Åsa

Det självklara "jump the shark"-exemplet när det gäller "they did it" är naturligtvis Moonlighting när Maddie och David hoppade i sänghalmen. Jag älskade den showen, men efter den händelsen gick det bara neråt.

2005-06-10 @ 18:46:17
Postat av: Agneta

Ja - det är sant! Visst slutade serien strax efteråt? Samma hände väl med Remington Steele när "Laura" och Remington Steele gjorde det.(...eller gjorde de det aldrig? Jag minns inte riktigt...)

2005-06-12 @ 20:57:03
Postat av: britt-inger bergqvist

undrar omm days of our lives fins att köpa hela serien från börgan och vart kan man få tag på serien

2006-07-05 @ 14:16:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0