Dj-la försäkringskassan (...igen)

Försäkringskassan får med jämna mellanrum, liksom andra statliga myndigheter, olika verksamhetsmål av regeringen som är tänkta att uppfyllas på sikt. Men odistanserade som verksledningar inte sällan är, så behandlas dessa mål inte som ett högre syfte som man ska arbeta för på sikt genom att analysera nuläget och därpå utveckla metoder för att sträva mot detta mål. Nej - dessa mål behandlas snarare som den nya verksamhetsidén och all verksamhet ändrar plötsligt inriktning till att handla om att uppfylla detta regeringsmål, med vilka metoder och under vilka förutsättningar som helst.

Ett exempel på denna odistanserade hållning utgörs av försäkringskassan och deras regeringsmål om halvering av ohälsan t om 2008. Ohälsan definierades snabbt som sjukfrånvaro och sjukfrånvaron definierades i sin tur som antal utbetalda sjukpenningdagar och alla delar av verksamheten inriktades snart på att med alla medel minimera sjukpenningsutbetalningarna.

Denna hållning har under det senaste året inneburit en ordentlig ökning av ifrågasättningar av sjukförsäkringsärenden från försäkringskassans sida. Utan vare sig rehabiliteringsinsatser eller samtal från försäkringskassan får nu allt fler människor kuvert i brevlådan som tillkännager att de inte längre kan räkna sig som sjukskrivna.

Försäkringskassan har under våren och sommaren kritiserats för sin handläggning i otaliga insändare i lokaltidningarna. Ännu mer beklämmande är det sätt varpå FK bemöter denna kritik. Man har på FK en tydlig tendens att bemöta denna kritik med argument om bidragsfusk och att vi måste få slut på detta, då det kostar skattebetalarna många hundra miljoner. Detta svar kan med lätthet tolkas som en antydan till att många av de som inte är nöjda med sina sjukersättningsavslag kan vara fuskare och fuskare vill vi ju inte ge bidrag till. I och med att FK´s handläggning av socialförsäkringen ändrats så drastiskt på senare tid, samtidigt som inga lagar har förändrats antyder man också att sjukpenningutbetalningarna varit bidrag, eller närmast välgörenhet som man på FK varit alldeles för "generösa" med tidigare och att man först nu börjat tillämpa de aktuella lagarna och reglerna.
En annan sak som FK ofta betonar i sina bemötande insändare är att sjukersättning är bidrag, skattemedel och att "man inte får se FK som en bankomat."

Men är sjukförsäkringssystemet egentligen bidrag? Våra arbetsgivare betalar varje månad in många tusen kronor per anställd till socialförsäkringssystemet, vilket innefattar såväl pension som sjukförsäkring. Detta är tekniskt sett en försäkringspremie för den anställde till en försäkring som faller ut om den anställde blir sjuk eller går i ålderspension. När nu regeringens mål om halverad sjukfrånvaro har tolkats som en halvering av försäkringsutbetalningarna, så borde kanske även arbetsgivarinbetalningarna minska, men det gör de inte. Vi har alltså en sjukförsäkring som man från FK´s håll omdefinierat till bidrag, varpå man börjat använda bidragsfusk-argument och med regeringsmålet som stöd ändra inriktningen på sin verksamhet till att med - i många fall högst tvivelaktiga motiveringar - avslå erättningsansökningar på alla sina områden.

I onsdags skrev FK en insändare i lokaltidningen VK där man berättar hur mycket pengar försäkringskassorna betalar ut varje år ("360 miljarder kronor, vilket motsvarar 42% av statsbudgeten"). Men hur mycket av de 360 miljarderna är försäkringspremier som våra arbetsgivare har betalat in åt oss till sjukförsäkring? Och om medborgarna inte längre ska vara försäkrade i socialförsäkringssystemet, ska då arbetsgivarna fortsätta att betala in de där tusenlapparna per anställd och månad? FK´s insändare innehåller återigen bidragsargument och det numera närmast obligatoriska bidragsfusk-resonemanget.
Det finns en anedning till att myndighetens namn är Försäkringskassan och inte Bidragskassan.


Nä, usch vilken lång och tjatig harang, men jag är sååå  himla less på FK och deras brist på visioner och - ärligt talat - kompetens. Hmm....jag kanske borde skicka in en insändare....ähh - jag skriver av mig på bloggen istället, så slipper jag tänka på det något mer (eller på några dagar i alla fall ;-)

Nu är det bara 20 minuter kvar till Lost - tjohoooo!
Oh, shit - jag måste hinna bre en macka och göra te innan klockan blir nio....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0