Tacka vet jag folkbildning

J kom hem från sin fjällvandring/stughelg igår och min oinskränkta dominans över "fjärkan" var över. Med denna magiska trollstav kontrollerade han gårdagskvällens tv-utbud som - surprise, surprise - bestod av 100% OS-sändningar.
Jag kunde dock inte undgå att fascineras över skillnaderna mellan SVT´s OS-studio och Tv4´s FotbollsEM-sändningar.
När fyrans studiosändningar endast bjuder på über-stajlade "titta-på-mig"-reportrar i glansiga skjortor och mousse-indränkta frisyrer som överlägset småskämtar med tvålfagra ex-idrottsmän (jag är bara såååå less på Magnus Hedman)så tar SVT sitt folkbildningsuppdrag på allvar.
Söndagens sändningar var en orgie i folkbildning. Man pratade i en halvtimme om den amerikanske simmaren Phelps och fick i studion hjälp av såväl en professor i psykologi som en i filosofi och en likadan i medicin. Man diskuterade motivation och målsättning samt demonstrerade flytkraften Phelps långa armar gav honom och hur hans korta ben optimerade tyngdpunkten i vattnet.
Efter denna demonstration gick man över till att diskutera en thailändsk tyngdlyfterska och demonstrerade m h a en tyngdlyftare i studion och en tyngdlyftningtränare som använde en pinne och pekade ut olika tekniker och tyngdpunkter.

Även om sport är vansinnigt tråkigt (i synnerhet när det bara handlar om utländska bedrifter) så föredrar jag SVT´s folkbildningsinsats över fyrans kändisfrotterande fotomodeller - anytime.

Kommentarer
Postat av: Golfarn

Det är bra att vi får något för licenspengarna...

2008-08-11 @ 23:49:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0