Måndagstips och barnavårdscentraler

Det är alltid lite extra trögt att dra sig upp ur sängen på måndag morgon men jag har hittat en effektiv metod - låt klockradion slå igång lagom till 06.30-nyheterna och du hittar alltid någon nyhet du blir förbannad över.
Imorse var det livsmedelsverkets rekommendationer till barnavårdscentralerna...eller snarare barnmorskornas motvilja att vidarebefodra desamma, som fick mig att gå igång.

Den medicinska forskningen har ju inte lyckats påvisa någon hälsofara för det ammande barnet om mödrarna dricker under 1-2 glas vin 1-2 ggr/v, vilket man nu också skrivit i sin broschyr. Denna broschyr är i första hand tänkt att läggas ut på barnavårdscentralerna men det finns ett massivt motstånd bland landets barnmorskor till detta.
Reportern pratade med flera olika barnmorskor som menade att - även om det inte fanns någon medicinsk risk för barnet - så uppmuntrar denna rekommendation till överkonsumtion av alkohol och dricker man så kan man ju också tappa barnen alternativt blir barnen rädda eftersom rösten låter annorlunda efter lite vin.

De mammor som vill dricka vin till vardags när barnet är vaket och inte är så rädda för att sluddra eller tappa barnet, ja de skiter väl i livsmedelsverkets rekommendationer. Rekommendationerna är väl ändå tänkta att riktas till de 99 procenten av mammorna som däremot någon fredag eller lördag kväll vill dricka ett glas vin till maten som de stått och mödosamt lagat till vid spisen, med ungen på armen. De mammor som vid sina sällsynta tjej-träffar (ca 2-3 ggr/år) vill kunna dricka ett glas vin när de ändå är barnlediga utan att behöva känna sig som barnmisshandlare, de ska väl kunna få göra det utan att bli behandlade som omdömeslösa alkoholfrossare(!!)
Kan vi inte låtsas att även ammande kvinnor kan ha något slags omdöme och kanske ge dem sanningsenlig information så att de kan fatta egna beslut?
Dj-la barnavårdscentraler!

Sådärja - nu har jag vaknat till ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0